fredag 9 mars 2007

Dag 1 - 7

Dag 1
Håkan och Linda blev nästan kvar i Bryssel. De väljer att gå till toaletten istället för att gå till Gaten, trots flygpersonalens idoga "final call"-rop och de reagerar inte heller på sina namn. Till slut hittar gate-personalen dem på toaletten och de kommer med flyget. Övriga Streamstars är mest oroliga för att alla kajaker skall bli utslängda från planet då de är incheckade i Lindas namn. När alla är med skålar vi i bubbel (gratis) för vår bedrift. Vi landar i Entebbe kl 23.30 lokal tid och blir upphämtade av utsända från "Kayak The Nile", dvs det kajakföretag som skall guida oss i början. Efter ca 2 timmars skumpig bussresa hamnar vi till slut i på NRE-campen i Bujagali. Då börjar det stora strävandet efter att sätta upp våra myggnät, och det visar sig att vissa av dessa funkar bättre än andra.


Frukost på NRE-campens veranda

Dag 2
Trötta i morse men mest David. Dagen började med en guidning av Dag 2 turen. Första simturen kom redan efter 100 meter. Totalt blev det två stycken för Lotta. Den andra där hon fastnade på en bakvattenkant. De andra klarade sig utan att simma och Calle fick beröm för en snygg roll och Linda för en snygg surf. Han som delade ut berömmet var en kille som kallade sig för Eric Jackson. Stora vågor och feta bakvattenkanter gjorde det allmänt svårrollat. Nu förstår vi verkligen vad uttrycket "En piss i Nilen" innebär.
När man kör Dag 2-turen sätter man i vid Kaligala, ett vattenfall på ca 5 meter som körs på en slide längs till höger. Men vi körde inte alls utan satte i nedströms vattenfallet. Turen fortsatte med "Total Vengance" och vidare med "Hair of the Dog" och "Kula Shaker". Sedan kommer ett lååångt plattvatten-parti där vi åker förbi Steve Fishers privata ö. Steve vinkar från hängmattan när vi glider förbi. Den sista forsen är ett vågtåg med tre feta vågor. Den första är den som kallas "Nile Special" och den tredje kallas "Club Wave", båda döpta efter lokala ölsorter. Vi avslutar turen med lunch och en öl på ön "Hairy Lemon" där vi grundlade planerna på inköpet av en Strömstare-ö. "Hairy Lemon" är en tropisk paradis-ö och vi bestämmer snabbt att vi måste tillbaka hit snart igen. Därefter paddlade vi över till fastlandet och fick busstransport tillbaka till NRE-campen.
Boendet på campen är helt ok om än lite trångt. Campen har en sjysst bar med mycket musik sent in på natten, samt en utedusch med utsikt över Nilen.
Vi träffade på Anton som berättade om sina bravader och sedan försvann för att laga sin tredje paddel.
NRE-campen ligger ca 6 km från Victoria-sjön och prick på ekvatorn. Detta gör att klimatet är tropiskt och luften otroligt fuktig. Dessutom är jorden röd och dammig, och vägarna är skumpiga. Kvällen avslutades med en rafting-film från Dag 1-turen, som vi skall köra imorgon.

Tips from the top (Eric): När man skall ta Club Wave är det enklast att surfa upp på skuldran på Nile Special för att sedan åka strax till höger om monstervalsen (Infernot) och sedan in på Club Wave.
Dagens highligt: En öl på en paradisk-ö full av apor och freestyle-instruktörer.


Apa på Hairy Lemon

Dag 3
Idag var andra dagen på vårt "Introduktion till Nilen"-paket. Början var vid Bujagali och första forsen hette Rib Cage. Därefter var det dags för "Bujagali Falls". Håk och Barnflickan körde först, ledda av vår guide Becky. Inga problem och en gnutta förhöjd puls, men det var en piss i Nilen. Därefter var det dags för Sideloop och Caliman. Sideloop lyckades sätta en "utmärkt" linje precis i kanten på den tunga man egentligen skulle träffa, ackompanjerad till Beckys idoga visslande i pipan. Caliman träffade tungan och slapp bli tumlad i monstervalsen under fallet. Efter bujagali kommer "50/50" och "Total Gunga" där paddelknäckar valsen "G-Spot" lurar någonstans till vänster. Ingen i team Streamstars provade dock G-Spot. Detta följdes av en mindre fors, "Surf City", som sedan förde oss till Silverback, ett gigantiskt vågtåg med en inledande tunga där kajaken bara fortsatte att accelerera in mot den första vågen. Mungiporna upp till öronen... När det lugnat ner sig bjöds det på färsk annanas och melon från raftarna som vi samåkte med. Raftarna var mycket välbadade eftersom många av de vågor vi åkt igenom flippar raftar till höger och vänster. Lotta vill tillägga att två av hennes tre simningar (Total Gunga, Silverback och Bogabonga(?)) till skillnad från Lindas "simning" var mycket onödiga, eftersom Linda inte tycker att det är en simning om kapellet "poppar" och man blir ombedd att lämna kajaken. Turen avslutades med massvis med plattvatten, någon skruttfors och sedan Itanda (som ingen av oss körde men som vi självklart ville köra :-)). Detta följdes av en öl på en skumpig busstur, dusch och mat. Forsarna har stora vågor men är inte speciellt långa. Man kan ofta flippa i början och åka upp-och-ner genom hela forsen, men då får man vara beredd att hålla andan.

Tips from the top (Becky): Allt flushar
Dagen highlight: Sideloops plattvatten-loop som fastnade på Rafting-gängets film och visades i baren.


En öl i baren på Hairy Lemon efter en hård paddeldag

Dag 4
Skön och välbehövd sovmorgon. Två sjyssta engelsmän, David och Ross, anslöt sig till vårt lilla gäng. David paddlade C1 och visade sig vara riktigt vass på detta. Dagens första pass gick igenom Rib Cage, Bujagali Falls, 50/50, Total Gunga och avslutades med Ugly Sisters. Linda och David valde att dela våg i 50/50. Linda belönades med en fläskläpp och lös tand efter att ha gnagt på Davids för. Trots avrådan från Becky var Linda sedan tvungen att surfa Ugly Sisters, väl medveten om den köttiga pour over strax bakom. Vi åkte Boda Boda tillbaka till campen för att sedan relaxa och käka lunch. Boda Boda: Du åker bakom en kille på hans moppe, kajaken i knät mellan dig och föraren. Knip ihop låren, spänn magen och hej vad det går. Mycket air time.
För dagens andra pass begav vi oss ner till Super Hole. Hemma hade den varit suverän, men här kan den mest liknas vid en piss i Nilen. Det är en bred brytande våg/vals med stort bakvatten och fina stenar för kortare pauser och papparazzi's. Det såg stabilt ut för alla. Håk satte sin utlovade frontsurf och utan den pressen vet man aldrig vad som kan hända. På take out möttes vi av ett 20-tal bärvilliga småttingar som för endast 500 Shillingar (2 kronor) ville bära våra kajaker tillbaka till bussen (en promenad på ca 15 minuter genom en grönsaksplantage).
På kvällen lyxade vi till det med en finmiddag på restaurangen "The Black Lantern". Imorgon drar vi ner till paradiset där vi skall bo granne med en viss Eric.

Tips from the top (Becky): Om det går för fort på Boda Boda'n är det bara att hålla för ögonen på föraren.
Dagens highlight: Går i naturens tecken... Ett "Fish Eagle"-par med unge mot en klarblå himmel samt Lotta och Linda som såg en apa som hoppade på stigen framför sig. Boda Boda-turen var även den en höjdare.
Dagens nolight: Repan på stackars Hallgrens båt efter Lindas Dracula-hugg.


Calle rockar loss i Super Hole


Massvis med barn ville hjälpa till atr bära våra kajaker

Dag 5
Idag tog vi oss en skön sovmorgon och packade ihop våra prylar för att byta boende till paradis-ön Hairy Lemon. Även idag körde vi en guidad tur med Becky tillsammans med engelsmännen David och Ross. På väg till put-in Kaligala passade vi på att shoppa i Jinja. Det blev en hel kasse med Snickers, kex och andra nyttigheter. Vi började strax efter Kaligala som på den första turen, fast denna gång valde vi väg själva med övervakning från Becky. Det kändes mycket enklare idag när vi blivit varma i kläderna fast det finns ju en hel del linjer att välja på. Som tur är finns det inte så mycket att göra sig illa på. Vid Total Vengance var vi på väg ner för fel kanal men efter att Becky blåst i sin pipa gled vi ner för den rätta. Håkan satte nytt rekord i att åka upp-och-ner. Det blev ett dropp och några valsar men sedan lugnade det ner sig och han kunde rolla upp till slut. Lotta passade på att träna stern squirt på en bakvattenkant. I den sista forsen låg Nile Special och Club Wave och väntade på några paddlare att välta, men det blev den trashiga mellan-valsen som lotta fastnade i. Först försvann paddeln och sedan tumlade hon runt ganska många varv. Det är stora krafter som rycker och sliter och det gäller att hålla koll på axlar och tänder. Efter ett tag kom hon ut simmandes. Nilen blev en vattenflaska och en svamp rikare. Efter några timmars vilande på Hairy Lemon så körde Calle, Linda och David ett extrapass. Linda trasslade till det med repet upp till Nile Special och tappade bort resans första paddel. Under tiden satt Lotta i baren och drack öl med EJ och Billy Harris.
Efter en god middag avslutades dagen med en stinker. Det var en tävling med att ta fram den mest illaluktande prylen på ön. Flera persedlar kom fram, men Billys kalsonger vann överlägset. Till och med öns hund ryggade tillbaka för odören.

Tips from the top (Emily): Om man bär upp kajaken och sedan droppar ner så behöver repet inte linda sig runt Linda.
Dagens highlight: Fullpension på en paradisö 10 minuter från Nile Special.

Dag 6
Lindas tand är bra igen. Allmänt avslagen dag... Caliman och David är lite slitna, Linda är mycket sliten. De gnäller alla gärna om sina krämpor. Lotta vilar.
Calliman och Linda drar gnällande iväg på ett morgonpass. Linda pallar dock endast 3 åk och vill inte vara sämst varför hon övertalar en lättövertalad Caliman att dra hemåt. Väl hemma blir dock Sideloop, Caliman och Linda övertalade att spela Ultimate Frisbee med familjen. De vill inte verka klena och ger sig därför in i spelet. Där gick den sista energin. Här vill Sideloop att det skall stå att hans lag vann men det är en sanning med modifikation. Sen blev det bad och fysiklektion från Eric. Lektionen handlade om hur höjden på en flaskas hopp bestäms av huruvida en eddie bildas när den flyger upp ur vattnet eller ej. Alla ingenjörer håller efter en fin förklaring med om teorin. Efter detta deckar Linda in i Lottas vilande medan Håk, Calliman och Sideloop drar iväg på ytterligare ett hårt paddelpass, trots värkande muskler.
På kvällen är det uppesittarkväll. Klockan kvart över nio har det flesta knäckta paddlare dragit sig tillbaka - men Streamstars fajtar fortfarande med att besegra Nile Special.

Dagens red-light: Sideloops rygg
Tips from the top (Ruth): Klipp tånaglarna! Annars kan man få "jiggers", dvs maskar som lägger ägg under huden. I tipset ingick även en vivid beskrivning av hur det ser ut som sprutande kaviar när man skär ut maskar och ägg.

Dag 7
Dagen började som den brukar på ön: vita bönor, äggröra, bröd och te. Lite klent tycker de som inte gillar bönor. Vi paddlade upp till Club Wave och ägnade förmiddagen åt att tygla vågen. Lotta fångade vågen och fick till en sjysst surf, om än lite studsig. Sideloop hade med sig videokameran och det blev en del sköna snuttar på grymma paddlare. Efter lunch och en skön vila bar det av till vågen igen, som nu hade hunnit ändra karaktär avsevört på grund av det högre vattnet på eftermiddagarna. Håk fick till några fina åk, Sideloop likaså. Linda kämpade på och blev tillslut så trött att hon bestämmde att det var dags för hennes vilodag imorgon. Om hon skulle visa sig vilja paddla ändå så skulle hon hållas kvar på land till varje pris. Calle tröttade ut sig med ett flertal rollar i dom massiva bakvattenkanterna.
Ormar och ödlor lär det finnas på ön. Idag fick flera av oss syn på olika ödlor som svalkade sig vid vattnet. Den största på ca 1 meter.
På kvällen såg alla rätt slut ut. Det var nästan så att vi inte orkade hålla oss vakna till middagen kl 19.30, men öl hjälpte oss att få tillbaka lite energi.

Tips from the top (Steven): Tänk dig att kajaken och du tillsammans funkar som en sax. Om du lutar dig bakåt trycker du ner fören.
Dagens trix: Sätta skedar i anskiktet.


Dane (13år) fångad i en Air Screw

3 kommentarer:

TequilaAnn sa...

Hej gänget!
Fick tips av Lotta om bloggen och det är jag glad för. Verkar vara en höjdarresa! Mycket paddling men lite öl då och då låter very nice. Jag är inte insatt i paddlingsteknik men det där med att Lotta fick simma vet jag i alla fall vad det innebär.
Hoppas även era sista dagar blir bra och att ni slipper bilharzia och annat skit som man kan få.
Här hemma har den härliga våren idag tagit ett steg bakåt tyvärr men men det är ju bara mars.
kram
Ann

Serveh sa...

WOOOOOOOW, säger jag bara. Det ser ut som om ni har det helt fantastiskt utan oss där borta, jag visste att ni skulle klara er fint fint :) Önskar er alla en trevlig fortsättning och jag är verkligen avundsjuk på er nu:( Sköt om er nu. GO GO girl (Lotta) /Serveh

hox sa...

Jaha då paddlar ni hit och dit, och här hemma händer det inte ett skit.
Hoppas att du äääääntligen får till din bedrövliga sideloop för nu har du ingen bättre lärare att fråga om hjälp antar jag.
Har Plåtta börjat få gälar än och håller barnisflickans paddel ihop?
Håll ögonen på Carrlos för jag och Ironman skickar det utlösande ordet via sms vilken sekund som helst, då bara plöjer han den annnars så fridfulla lilla munken.
Och så råkade vi sätta fjutt på Håckes träkajak när vi gjorde ett studiebesök häromdan, (sorry).
Annars har det aldrig varit så mycket vatten i Strömmen som nu så ni har missat kanske 3 veckors extrem frontsurf. 2 meters vågor, "minst".
Mc Haggadoo