torsdag 15 mars 2007

Dag 8 - 14

Dag 8
Lotta var uppe med tuppen för att titta på soluppgången men blir utlurad på ett gryningspass i morgondimman. Linda är uppe med en aningen morgontröttare tupp för att åka till en närliggande by för att få håret fixat. Efter frukost såg resten av Streamstars till att rocka loss på Club Wave tillsammans med Billy, Carla och Rae. Familjen Jackson tillbringade förmiddagen på vågen "Mutts Nuts" i "Hair of the Dog"-forsen. Eftermiddagen tillbringades till stor del i relax-avdelningen tillsammans med ett gäng tidningar fram tills att det var dags för ett pass på "Nile Special", eller Specialen som den ofta kallas.
När alla var tillbaka till ön var Linda fortfarande inte hemkommen. Det spekulerades lite i vad hon kunde ha för sig, men strax innan middagen och mörkrets inbrott dök hon upp på ön, 197 rastaflätor rikare. Efter middagen dricks det lite whisky samt lite av den lokala gin-sorten Waragi, samtidigt som Linda försöker lära ut lite matnyttiga fraser på språket Luganda (se nedan).

Tips from the top (Billy): För att få upp vinkeln på båten när man bluntar hjälper det om man tittar mot stranden, svankar och skuter ut rumpan.
Dagens highlight: Lindas 197 flätor.

Lugandiskt-Svenskt lexikon (enligt Linda):
Wasesåtia God morgon
Sebiotia God eftermiddag/kväll
Sebo Man (används även för att tillkalla uppmärksamhet)
Njabo Kvinna
Balloonji Bra, Sjysst
Waybailenja Tack
Mutagavo Svart
Musungu Vit


Linda poserar med sina 197 flätor

Dag 9
06:45, morgonpass, rakt in i dimman, med en sikt på ca 25 meter. Skönt att ingen valde att simma, kunde ha blivit jobbigt. Helcool känsla tyckte alla, Club Wave visade sig vara finfin denna arla timma. Linda var tvungen att bli lite jättearg för att få igång surfen, svordomarna haglade och sedan tillbaka till The Lemon för frukost och vila inför förmiddagspasset. David tillbaka till Hallgrens kajak efter att ha lånat EJ's låda under morgonpasset (stort!). Calle tillbaka som en ny människa efter morgonpasset i dimman...
Ett sjysst pass och som vanligt här... mycket air-time, lunchvila och sedan tidernas Ultimate Frisbee... Eric ville väldigt gärna vara med i Calles lag... och hans önskan gick i uppfyllelse (stort!). Tillsammans med sina lagkamrater gick duon såklart segrande ur striden, lätt!
Avkylning i naturpoolen, eller cartwheel-poolen som den också kallas, där alla har möjlighet att visa upp sina nya blessyrer. Ultimate Frisbee är en farlig sport.
Eftermiddagen blev sen soft, vila och sedan video-redigering, plus lite cirkus-skola a'la Linda. Senare anlände en hel drös av turister till ön... f-n det här är ju våran ö...! Nåja! Rätt trevligt med nya ansikten och lite liv i luckan.

Dagens "i huvudet på David" efter morgonpasset i dimman: Det var en konstig känsla att det var varmare i vattnet än i luften.
Dagens highlight: Håk uppskattade dagens middag "äntligen vanlig mat" - potatis, kycklingklubba och coleslaw, inget böntjafs.
Tips from the top (Dr Jessie): Ta en dos Bilharzia-medicin när ni åker hem, så är ni säkra på att ni blir avmaskade. Fåglar blir smittade av Bilharzia-maskarna och bajsar i floden. Så kommer maskarna via sniglar ut i vattnet, där de kan ligga och sidsurfa Club-vågen tills lämplig frontsurfare dyker upp. Då hoppar de på den intet ont anade kajak-paddlaren och kryper in i lämplig kroppsöppning.

Ps. Håll ögonen öppna för den nya Jackson All star 2007. Den går sjukt mycket högre än 2006:an. David hade uppenbara problem med att tajma landningarna... sjukt! Den har dessutom begåvats med ett fäste för en vattenflaska. Ds.


En skolklass stannade upp och vinkade till passerande Msungu's

Dag 10
Även idag gick vi upp i ottan och körde ett morgonpass i dimman. Efter den traditionella frukosten (tunnbröd, bönor och äggröra) så påbörjade vi vår resa till Jinja, Ugandas näst största stad. Båtkillen som skjutsade oss över til fastlandet ville ha 1 shilling för besväret (ca. 0,4 öre, en banan kostar 200 shilling). Efter en skumpig tur i en matato (minibuss) så kom vi fram till en bank i Jinja där vi tömde bankomaten två gånger(!). Ugandas näst största stad visade sig inte vara större än en svensk mellanstor stad. Sedan blev det ett långt besök på ett apotek. Där bunkrade vi upp för alla eventualiteter, det är inte varje dag man handlar droger för 175 000. Men nu ska vi kunna medicinera oss mot bilharzia, malaria, öroninfektion etc. Ju fortare man får rätt medicin ju lindrigare blir problemen. Den svenska sjukvården kan ha svårt att exakt diagnostisera (tror vissa!?!). Efter en lunch med lite mer normal mat som pizza och Tikka Masala så besökte vi ett internetcafe där David matade in vår blogg. Uppkopplingen (snabbast i sta'n) var riktigt kass så det gick inte att lägga upp bilder. Sen tillbaka till Hairy Lemon där ett kvällspass väntade.

Tips from the top (David, UK): "Twist and untwist" Håll alltid armarna i "box position". Vrid överkroppen när du sätter ner paddeln (twist). Därefter följer resten av kroppen och båten helt enkelt efter (untwist).
Dagens highlight: Att komma tillbaka till paradisön efter besöket i storstan.


Bakvattnet vid Club Wave

Dag 11
"Dagen" började ungefär vid midnatt med att regnguden vräkte ner motsvarande hela sveriges årsranson av regn över oss på ca. en halvtimme. Ingen av oss har upplevt ett mer intensivt regn.
På morgonen låg dock paradis ön åter i sitt guldskimmer med en stigande sol. Jacksonfamiljen hade erbjudit sig att ta "morgonskiftet" denna morgon, the streamstars kunde ta det lugnt. Håk var dock den enda som fullt utnyttjade detta. Vi andra kunde inte motstå öns morgontjusning utan gick upp och åt av frukten ananas som calle faktiskt tyckte om. Calle tyckte inte om vattenmelon, vilket David förklarade med att det var för att den innehåller mest vatten. Han filosoferade vidare om att bli rik på torkade vattenmelonärtor.
Paddelpass 1 efter frukost var finfint. Vi var starka och gjorde fina bluntförsök. David gnällde dock om sin ömmande "bluntmuskel".
Paddelpass 2 passades av Lotta och David. Vi andra starka streamstars kämpade med en trasslig "Club Wave". David smörjer in sin "bluntmuskel" med humbugsalva och gnäller igen.
Efteråt var det dags för jongleringsträning. Calle var kaxig och fick en boll i huvudet. Calle var kaxig igen och fick en till boll i huvudet. Calle och Linda gjorde upp om saken i en ärlig brottningsmatch. Calle vann och förklarades därmed oskyldig till alla tidigare anklagelser och fega påhopp som han utsatts för av den onda sidan av Linda.
Vad vi visste fanns det denna dag en och en halv läckerol i Uganda. Numera finns det en och en halv läkerol i Davids mage. David var nu inte den enda eller den första som anmälde intresse för läkerolen... Linda blir lite putt och utfärdar en Fatwa mot David. Han skall simma!
Under dagen pratade vi även med en del barn och lärde oss fler ord på "Lusogi"

Paddel = Kass, Kapell = Lifejacket(?), Nianiarina = Vad heter du?

Tips from the top (Steve): Vattnet är mjukt. Det bästa med paddling är att man kan testa t.ex en "air screw" och krasha, men ändå landa mjukt.
Dagen highlight: Today was full of lights but no high light!

Dag 12
Än en gång lyckades vi komma upp och köra ett pass innan frukost (detta skulle UPK se!).
Efter frukost kände flera av oss sig lite sega, så vi lät jackson familjen ta hand om "Club Wave". Calle kände sig långhårig så linda tog fram sin sax från förbandslådan och gjorde sitt bästa för att klippa de 3mm som önskades. Resultatet blev ett "C", resten av håret blev kvar...
Linda hade bestämt sig för en vilodag men var den som var mest rastlös av oss alla, hon kämpade hårt med att försöka aktivera oss andra. Under helgen har ön invaderats av icke-paddlar (äckligt rena). Möbler har flyttats om och köer har skapats vid måltiderna.
Under hela dagen har Linda, Lotta och Håk försökt att få ihop ett vattenvolleyboll spel. Calle och David har dock inte velat. Efter lunch frågade Linda om några andra ville vara med, EJ och Ruth hakade på. Då blev även Calle pigg och hoppade ner i vattnet. Lite senare dök även David upp.
Vädret har blivit lite ostadigare. Växlande molnighet och en kort regnskur under volleybollmatchen. Efter matchen stack David ut och paddlade medan resten av Streamstars-delegationen återgick till att slappa i relaxen. Plötsligt öppnade sig himlen och det började åska, blixtra och spöregna. Regnet blev ihållande och efter ett mindre avbrott fortsatte det för resten av kvällen. Framåt kvällen åkte öns icke-paddlare sin väg och lugnet på ön var återställt. Detta lugn uttnyttjade vi och statsade på att vara uppe längre än till kl 21. Stoney och Nile Special hjälper till.

Tips from the top (Ruth): När man spelar volleyboll skall bollen över nätet och inte under.
Dagens highlight: Calles och till viss mån Davids plötsliga iver att spela volleyboll.


En hård vatten-volleybollmatch

Dag 13
Eftersom vi nu insett att pastorn inte kommer att håna oss om vi skippar "före frukost"-passet gjorde vi det. Istället blev det "sovmorgon" till kl. 07.30 och en lugn morgon fram till frukost kl. 09.00. Alla utom Linda paddlade sedan upp och Clubbade lite på Club Wave. Engelsmännen Ross och David rockade loss ordentligt med Pistol Flips och Flashbacks. Calle var lite loj pga en armbågsskada som han ådragit sig. Lotta visade upp ett flertal fina studsbollsåk och började fundera på vad hon skall göra av all "Air time". Sedan lunch, horizontalläge i relaxen fram till att klanen återvände från Jinja och började piska ihop ett volleyboll-gäng. Det lyckades dom rätt bra med och Linda och David visade hur europeer volleybollar. Resten av Streamstars fortsatte att relaxa tills volleybollmatchen var slut. Då kände någon att det skulle vara kul med en Cognac medan det fortfarande var ljust. Flaskan korkades upp samtidigt som David tog på sig sina paddelkläder för ett pass på Specialen. Väl hemma på ön igen blev det middag, öl och vila för trötta muskler.

Dagens highlight: Ett riktigt häftigt åskväder i fjärran som lyste upp natthimlen. Det började genast funderas på nattpaddling i blixtljus.
Tips from the top (Anton): Kolla så att det inte finns djur i paddelkläderna innan du tar på dig dom.


En groda i badbyxorna

Dag 14
Kära dagbok, idag har det hänt mycket... Barnflickan har fått en sk. babyfot, dvs en fot som svullnar upp och liknar en välstoppad korv. Calle har ont i armen och skall helst inte paddla. Vi paddlade dock som vanligt, åt lunch som vanligt och la oss i relaxen som vanligt. Dagarna här har några hålltider: Mattid, lågvattentid, högvattentid, vilotid och sovtid. Det gäller att utnyttja tiden på bästa sätt. Det finns inget elnät. Mobiler etc laddas genom att dom kopplas till ett elverk. Däremot har det inte varit några stora problem med täckningen. På ön måste man dock gå upp på en höjd för att det skall funka, i alla fall om väderförhållandena är dåliga. Innan det blir mörkt gäller det att veta var man lagt sin ficklampa. Förutom stjärnhimlen och några fotogenlampor så är det helt mörkt efter kl. 19.30.
Efter en stund i relaxen blev Linda som vanligt rastlös. Det spelades lite frisbee och sen hakade Linda och David på familjen i en volleyboll-match. Det var en händelserik match och vid ett tillfälle uppstår tumult och Eric's halsband går av. Han kollade på halsbandet och såg att det saknades en liten detalj. Han bad de andra spelarna att söka efter "ett litet, vitt snäckskal, ca 1 cm långt". Sen tittar han ner och inser att botten är täckt av små vita snäckskal. Efter matchen gav sig Linda ut för att surfa på Specialen. Det gick kanon och studsades både till höger och vänster.
Efter middagen bjöd Emily på födelsedagstårta eftersom det var hennes 17-års-dag. Jättegott tyckte flera av oss. En svensktalande isländska dök upp till middagen och berättade om sin restaurang/hostel "Two friends" i Jinja. Cognacen och romen åkte fram och det blev en riktig uppesittarkväll. Vissa gick inte och la sig förrän kl. 22.15. Vilken fest...!

Dagens highlight: Födelsedagstårtan.




En palm...

Inga kommentarer: